Ontdek Waddeneiland Vlieland

Vlieland wordt ook wel ‘Vlibiza’ genoemd. Het Waddeneiland ligt het verst van het vasteland af. Er is slechts één dorp op dit rustige, autoluwe eiland, genaamd Oost-Vlieland. Je komt hier aan met de boot naar Vlieland. Er bevinden zich een tal van goede restaurants, enkele hotels, B&B’s en het grootste deel van de bezienswaardigheden van het eiland. Buiten het dorp heb je een uitgestrekt duinlandschap, een lang Noordzeestrand en de Vliehors, een enorme zandvlakte aan het westen van het eiland. Het eiland is prima bereikbaar: vanuit Harlingen gaat er een aantal keer per dag een boot naar Vlieland. De overtocht duurt ongeveer 90 minuten.

Vlieland ontdekken

De hoogtepunten van Vlieland

  • Vliehors Express: een safari over de immense zandvlakte op een grote truck.
  • Zeehonden spotten: een boottocht op de Waddenzee.
  • Vuurboetsduin, een 42 meter hoge duin waar een vuurtoren op staat.
  • De Kroon’s Polders, 4kleine polders die zijn aangelegd om te voorkomen dat het eiland door midden zou breken.
  • Museum Tromp’s Huys, die je meer over de geschiedenis van het eiland vertelt.

Overtocht en boot naar Vlieland

Vlieland is goed bereikbaar. De boot naar Vlieland is elke dag vanaf Harlingen en neemt ongeveer 90 minuten in beslag. Ook vanaf Vlieland gaat er elke dag een afvaart. De overtocht wordt uitgevoerd door Rederij Doeksen. Vlieland is autoluw, dus je kunt alleen als voetganger en met de fiets de overtocht maken. De veerboot is groot genoeg, dus je kunt altijd wel aan boord. Reserveren is wel verstandig. Voor in drukke (zomer)weekenden of met feestdagen is het slim om vooraf een bootkaartje te kopen en een plek te reserveren.


Het dorp Oost-Vlieland

Vlieland heeft maar één dorp, namelijk Oost-Vlieland. In dit dorp wonen ongeveer 1200 inwoners en dat is meer dan 90% van de totale bevolking op het eiland. De officiële naam van het dorp is sinds 2009 eigenlijk Vlieland. Maar vaak wordt het nog Oost-Vlieland genoemd om het verschil tussen het eiland en het dorp aan te geven. Het dorpje ligt direct aan zee helemaal in het oosten van Vlieland. In Oost-Vlieland zijn een aantal mooie bezienswaardigheden zoals de 39 rijksmonumenten die het dorp rijk is.


De enorme natuur op Vlieland

De natuur op Vlieland is overweldigend. Nergens op de Waddeneilanden vind je zoveel natuur als op Vlieland. Van de 39 vierkante kilometer dat het eiland groot is, is ruim 38 vierkante kilometer natuur. Vlieland wordt ook wel De parel van de Waddenzee genoemd en dat is natuurlijk niet voor niets. De helft van het eiland bestaat uit zand met name het natuurgebied Vliehors in het Zuiden lijkt wel op de Sahara. De meeste natuurgebieden op Vlieland zijn vrij toegankelijk.

De natuur op Vlieland is uniek door de vele verschillende landschappen. Een kleurrijk duingebied, dicht dennenbos, heide, lange stranden en het wad. Vlieland is ook een ideaal leefgebied voor allerlei vogels.


Wat is er te doen op Vlieland?

Vliehors Expres

De Vliehors is een zandvlakte van 25 vierkante kilometer in het westelijke deel van Vlieland. Het wordt wel eens de Sahara van het noorden genoemd. Midden in het gebied staat het Drenkelingenhuisje, vroeger een schuilplaats voor gestrande drenkelingen, nu een juttersmuseum. Via Vliehors Expres reserveer je een tocht en rijd je met een truck door dit gebied. Je bezoekt het meest westelijke punt van het eiland waar je Texel ziet liggen en ook geregeld zeehonden kunt zien. In de zomer zijn er speciale zomeravond-tochten en ga je bij het reddingshuisje rondom een kampvuur zitten. Op weekdagen is het gebied vaak niet toegankelijk omdat de luchtmacht er oefeningen doet, dus je kunt er alleen in het weekend heen.

Vuurtoren vuurboetsduin

In het noorden van het eiland, op de hoogste duin, staat de Vuurboetsduin. De vuurtoren staat bovenop een duin van 42 meter boven NAP. Het is uiteraard de bekendste bezienswaardigheid van Vlieland. Klim naar boven en geniet van het prachtige uitzicht over het dorp, de Noordzee en de Waddenzee. Op heldere dagen kun je ook Texel en Terschelling zien. De toren is geopend van mei tot september. 

Zeehonden spotten op de Richel

Wil je zeehonden op Vlieland zien? Dan kun je dat het beste doen bij de Richel en de Engelse Hoek. Daar liggen de dieren de hele dag op het strand of zwemmen ze in de zee. Tijdens de tocht naar Vlieland kan je de dieren al zien liggen, maar tijdens een speciale excursie vanaf het eiland krijg je ze nog beter te zien. Vanuit de jachthaven vertrekken er dagelijks snelle rubberboten naar de zeehonden spotplaatsen.


Voor wandelaars en fietsers

Wandelen op Vlieland is prachtig. Op het eiland is het heerlijk en rustig wandelen. En hoe fijn is het dat het eiland autoluw is? De wandelroutes op Vlieland zijn heel gevarieerd. Wandel door het bos of maak een strandwandeling en genieten van de prachtige natuur.

Fietsen op Vlieland is ook een uitstekende activiteit. Of je nu een dagje wilt fietsen op Vlieland of een heel weekend. Er zijn verschillende fietsroutes. Ontdek de vele fietspaden waar Vlieland bekend op staat. Je kunt op het eiland ook makkelijk een fiets huren, er zijn genoeg fietsverhuurders.