Ontdek Waddeneiland Texel

Texel is een paradijs voor natuur- en strandliefhebbers. Dat komt met name door het 30 kilometer lange zandstrand en de prachtige bossen en duinen. Maar op Texel is er natuurlijk nog veel meer te zien en te doen. Bezoek de 7 unieke dorpen of ga wandelen en fietsen in de bijzondere natuurgebieden. Het eiland is prima bereikbaar: vanuit Den Helder gaat er elk uur een boot naar Texel. De overtocht duurt ongeveer 20 minuten.

Texel boot prijzen tijden hotels last minutes fietsen wandelen

De hoogtepunten van Texel

  • De onvergetelijke boottocht naar het eiland.
  • Die duizenden schapen en lammetjes (die je ook kunt knuffelen). Wist je dat er ook meer schapen dan mensen op Texel zijn?!
  • De zonsondergang bij de vele strandtenten.
  • Een paar pittoreske dorpjes zoals Den Hoorn en Oosterend.
  • De iconische vuurtoren in De Cocksdorp.
  • Je kunt in een dagje even hoppen naar Vlieland.

Overtocht en boot naar Texel

Van alle Waddeneilanden is Texel het meest makkelijk en snelst te bereiken. Je kunt er ook met je auto naar toe. De overtocht wordt uitgevoerd door TESO. Elk uur gaat er wel een boot van en naar het eiland. Op drukke dagen of in de zomer gaat er ook wel eens ieder half uur een boot. De TESO zet dan een extra veerboot in. In 20 minuten ben je aan de overkant en heb je genoten van een prachtige overtocht. Als je op de boot zit, voelt het alsof je al op het eiland bent. Tickets koop je vooraf online of bij de terminal in Den Helder.


De 7 dorpen op Texel

Den Burg is de’ hoofdstad’ van Texel. Het is het grootste dorp en ligt ongeveer midden op het eiland. In het centrum van Den Burg kun je leuk winkelen en heb je een hoop smaakvolle restaurants. Er zit ook een bioscoop en Albert Heijn.

Het andere populaire dorp is De Koog. Het dorp ligt direct aan zee, het dorp trekt veel toeristen en strandliefhebbers. De Dorpsstraat is dé plek om te winkelen en te stappen. Op het strand van De Koog is het heerlijk vertoeven. Er zijn ook een paar organisaties waar die wateractiviteiten aanbieden, zoals surfen en vliegeren. In en om het dorp zitten ook genoeg mooie hotels en vakantieparken.

De Cocksdorp ligt op het noordelijkste puntje van Texel. Het dorp staat bekend om de iconische vuurtoren. Ook grenst het aan Nationaal Park Duinen van Texel. Een prachttig natuurlijk gebied waar je doorheen kunt fietsen.

Wil je wat meer pittoresk of idyllisch? Ga dan naar Oosterend en De Waal. Het is alsof je daar terug in de tijd gaat. Voor een lekkere haring of andere vis ga je naar Oudeschild. In de haven komt alle vis dagelijks binnen op het eiland.

Wil je meer cultureel? Ga dan naar Den Hoorn. Dit dorpje ligt in het meest zuidelijke gedeelte van Texel en bevindt zich ook het dichtst bij de veerboot. het dorpje staat bekend om een prachtig wit kerkje en culturele evenementen zoals Broadway.


De unieke natuur van Texel

Nergens in Nederland is zoveel variatie in landschappen op de vierkante meter als op Texel. Kleurige heidevelden, bijzondere kwelders, natte duinvalleien, droge duinen, loof- en dennenbos, uitgestrekte stranden. Je vindt het allemaal in Nationaal Park Duinen van Texel. Het park biedt volop mogelijkheden om de natuur op je eigen manier te beleven.

Verder vind je op Texel natuurgebied De Slufter, De Muy en De Geul. De slufter is het enige gebied in Nederland waar de Noordzee ongehinderd het land binnen kan binnenstromen. Na een storm staat het hele krekenstelsel onder water. Hierdoor is er unieke natuur te vinden in De Slufter met stroomgeulen en kwelders vol paars bloeiende lamsoor. Ook het natuurgebied De Muy met zijn wilde orchideeën is zeker een bezoek waard, net als De Geul, waar de grootste kolonie lepelaars van Nederland huist.


Geniet van strandtenten en restaurants

Ben je de hele dag in de natuur of op het strand geweest? Dan is het wel tijd voor een heerlijk hapje en drankje. Zo zijn er een aantal mooie strandtenten op het strand van Texel te vinden. Onder het genot van een op Texel gebrouwen Skuumkoppe biertje en een stukje kaas van Wezenspyk geniet je van een geweldige zonsondergang.

’s Avonds wacht een overheerlijke maaltijd, want Texel heeft van alles te bieden op culinair gebied. Probeer eens Texels lam, met zijn iets zilte smaak door het zout in het gras dat de schapen hun hele leven eten. Neem voor het slapen gaan nog een Juttertje, dé kruidenbitter van Texel.


Wat is er te doen op Texel?

Ecomare

Wil je een leuk uitje met de kinderen doen? Ga dan naar Ecomare. Hier kom je van alles over de Waddenzee, de Noordzee, het ontstaan van het eiland en het Nationaal Park Duinen van Texel te weten. Maar de grootste attractie in Ecomare zijn de vele zeedieren. Er zwemmen zeehonden en bruinvissen rond die ooit gewond of verzwakt zijn geweest. De dieren worden verzorgd en als ze gezond zijn weer losgelaten in zee. Bezoekers kunnen iedere dag het voeren van de dieren bijwonen.

Vuurtoren van Texel

Wil je de vuurtoren beklimmen? Ga dan richting De Cocksdorp. Daar staat de felrode vuurtoren op een van de breedste stranden van het eiland. Een bezoek aan de vuurtoren is dan ook prima te combineren met een dagje strand. In de top van de 150 jaar oude toren heb je een prachtig uitzicht over Texel. Bij helder weer kun je ook Vlieland zien. Tijdens de klim omhoog kom je van alles te weten over de fraaie geschiedenis van de vuurtoren.


Voor de wandelaars en fietsers

Wandelen en fietsen is natuurlijk dé activiteit op Texel. Huur een fiets of tandem en verken het eiland. Of struin te voet door de prachtige bossen en duinen en spot de vele vogels. Wat dacht je verder van wadlopen? De Waddenzee is een uniek gebied met zeldzame planten en dieren. Liever iets sportievers? Ga paardrijden, (kite)surfen, kanoën, flyboarden of golfen op een unieke duinbaan. En ben je echt een waaghals? Maak dan een onvergetelijke parachutesprong!