Ontdek Waddeneiland Terschelling

Terschelling is het op een na grootste Waddeneiland. Het eiland staat bekend om de Brandaris, de majestueuze vuurtoren. De mooie balans tussen mens en natuur is terug te zien in een veelzijdig landschap, dat varieert van kustgebied tot wadden en bossen. Je kunt je er prima vermaken. Het eiland heeft 4 dorpen en nog wat kleine gehuchten. Terschelling is prima bereikbaar: De overtocht wordt verzorgd door Rederij Doeksen en vaart elke dag vanaf Harlingen naar het prachtige eiland.

Terschelling ontdekken

Hoogtepunten van Terschelling

  • De 2 uur durende boottocht over de Waddenzee.
  • De brede stranden van soms een kilometer breed.
  • De heerlijke cranberry’s die er groeien
  • De Brandaris vuurtoren, de oudste van Nederland.
  • Het drenkelingenhuisje.
  • Het jaarlijkse Oerol festival waarbij Terschelling in een concert- en theaterpodium verandert.

Overtocht en boot naar Terschelling

De veerdienst van Rederij Doeksen vaart tussen Harlingen en Terschelling heen en weer. Auto’s, fietsen en passagiers kunnen mee aan boord. De overtocht duurt ongeveer 2 uur. Er gaat ook een snelboot naar Terschelling. Die doet er ongeveer 50 minuten over. Op de sneldienst kunnen geen auto’s en fietsen mee. Tickets koop je vooraf online of bij de terminal in Harlingen.


De 4 dorpen op Terschelling

Terschelling heeft 4 ‘grote’ dorpen en nog een paar kleine. De grootste dorpen zijn West-Terschelling, Hoorn, West aan Zee en Oosterend. Met name bekende dorpen West-Terschelling en Midsland zijn erg leuk om te bezoeken. Alle dorpen hebben allemaal hun eigen karakter en charme, restaurants, kroegen en bezienswaardigheden.

De grootste plaats van Terschelling is het gezellige West-Terschelling. Dit is de hoofdstad van het eiland en havenplaats bestaat al sinds 1300. De boot vanaf Harlingen komt in dit dorp aan. Momenteel wonen er ongeveer 2700 mensen in West-Terschelling. 

Ongeveer 7 kilometer van West-Terschelling ligt West aan Zee. Het dorpje ligt aan de Noordzee. Het strand bij West aan Zee is erg breed en adembenemend mooi. In het dorp staan ook veel vakantiehuizen. 

Wil je gezellig op stap? Dan moet je in Midsland zijn. Het dorp heeft veel discotheken, kroegen en eetcafés. Iedere zaterdagavond is er livemuziek in Eetcafé Onder de Pannen. Het dorp ligt precies in het midden van het eiland, ongeveer 7 kilometer van de veerhaven.

Aan het oosten van Terschelling ligt Oosterend. Het dorp ligt aan de rand van de duinen en grenst aan het beroemde natuurgebied De Boschplaat. Voor natuurliefhebbers is Oosterend het beste vertrekpunt als je wilt wandelen of fietsen.


De stranden en natuur op Terschelling

Terschelling heeft meer dan 30 kilometer aan strand, die langs de noordkant van het eiland loopt. De ideale plek om uit te waaien of heerlijk te zonnen in de zomer. Ook heb je er een aantal gezellige strandtenten. Aan is de zuidkust van Terschelling prachtig. Hier grenst het eiland aan de Waddenzee, waar je miljoenen trekvogels kunt spotten.

Op Terschelling heb je ook veel diverse landschappen. Het strand grenst aan de duinen. Achter deze duinen liggen landbouwvelden en weiden. Deze geweldige natuur is is een uitnodiging om te wandelen en fietsen.


Wat is er te doen op Terschelling?

Brandaris vuurtoren

De Brandaris is hét symbool van Terschelling, een echte bezienswaardigheid. De vierkante vuurtoren staat midden op een plein in West-Terschelling. De Brandaris vuurtoren heeft zijn naam te danken aan Sint Brandarius, een heilige waarnaar ook de huidige standplaats West-Terschelling in de Middeleeuwen was vernoemd. 

Wadlopen

De meest populaire activiteit op Terschelling is natuurlijk wadlopen. Er zijn verschillende organisaties die excursies organiseren over de wadden. De excursies worden geleid door ervaren gidsen die alle gevaren van de Waddenzee goed kennen. Tijdens een wandeling kom je verschillende planten, vogels en vissen tegen. En met een beetje geluk zie je een zeehond.

Natuurreservaat de Boschplaat

Natuurgebied De Boschplaat is een prachtig natuurgebied in het oosten van Terschelling. Het gebied was vroeger een losse zandplaat en wordt sinds de 20e eeuw verbonden met het Terschelling door een stuifdijk van zo’n 9 kilometer. Het natuurgebied is rijk aan flora en fauna. Op de Boschplaat broeden zo’n 65 verschillende vogelsoorten. 

Het drenkelingenhuisje

Het Drenkelingenhuisje is een voormalige schuilplaats voor drenkelingen. Aangezien op deze plek de meeste schipbreuk werd geleden, omdat de zee hier zo woest was, werd besloten om hier een huisje neer te zetten waar de drenkelingen zich de eerste uren konden redden. Het huisje ligt op zo’n 7 kilometer afstand van de bewoonde wereld van het eiland. 


Fietsen en wandelen op Terschelling

Fietsen is de perfecte activiteit op Terschelling. De afstanden zijn niet lang, binnen 60 minuten kun je van de ene kant naar de andere kant van het eiland fietsen. Je kunt op Terschelling ook makkelijk een fiets huren, er zijn genoeg fietsverhuurders. Voor wandelaars is er ruim 200 kilometer aan wandelpaden. Er zijn verschillende wandelroutes door de ongerepte natuur. Ontdek fietsend en wandelend de natuur, bomen, planten en spot de vele vogels die Terschelling kent.