Ontdek Waddeneiland Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is het laatste Waddeneiland van Nederland. Met een lengte van 16 en breedte van 4 kilometer is het ook het kleinste eiland. Het eiland staat ook bekend om de ongerepte en diverse natuur. Je vindt er bossen, duinen, polders, een kwelder, wadplaten en enkele kleine plassen. Vanwege deze diversiteit werd Schiermonnikoog in 1989 uitgeroepen tot Nationaal Park. Schiermonnikoog heeft ook maar één dorp, dat ook Schiermonnikoog heet. In dit betoverende plaatsje staan prachtig gerestaureerde panden, winkels en restaurants. Het eiland is goed te bereiken: vanuit Lauwersoog gaat er een aantal keer per dag een boot naar Schiermonnikoog. De overtocht duurt ongeveer 45 minuten.

Schiermonnikoog ontdekken

De hoogtepunten van Schiermonnikoog

  • Het strand, dat het breedste strand van heel Europa is.
  • Huis Marten, het oudste huis van de Waddeneilanden.
  • Bunker Wassermann, die op het hoogste punt van Schiermonnikoog staat.
  • Een excursie met de Eilander Balgexpres, met een tractor rijd je zo een 15 kilometer over het strand naar de zogenoemde Balg. Dat is een enorme zandplaat. 
  • Vogels spotten bij de Westerplas.

Overtocht en boot naar Schiermonnikoog

Schiermonnikoog behoort tot de provincie Groningen. Vanuit de haven van Lauwersoog vertrekt dagelijks de veerboot naar Schiermonnikoog. De overtocht duurt ongeveer drie kwartier en wordt uitgevoerd door Wagenborg Passagiersdiensten. Het eiland is autoluw, dus je moet je auto in Lauwersoog achterlaten. Er is daar genoeg parkeergelegenheid. Fietsen mogen wel mee op de boot. Er gaat ook een sneldienst, die doet er ongeveer 20 minuten over. Tickets koop je vooraf online of bij de terminal in Lauwersoog.


Het dorp Schiermonnikoog

Schiermonnikoog heeft maar één dorpje, genaamd Schiermonnikoog. De bewoners noemen hun dorp ook wel Aisterbun, wat Oosterburen betekent. Het dorpje ligt in het westen van het eiland. Het is tevens het meest noordelijke dorp van Nederland. In Schiermonnikoog-dorp zijn een aantal bezienswaardigheden die zeker het bezoeken waard zijn. Aan de straten Middenstreek en de Langestreek staan zogenaamde eilander huizen. Deze zijn rond 1750 op een speciale manier gebouwd. De zijgevels van deze huizen zijn namelijk vrij laag en staan loodrecht op de richting van de westenwind. Zo zijn de huizen bestand tegen westenwind en overwaaiend duinzand. 

De ongerepte natuur op Schiermonnikoog

De natuur van Schiermonnikoog is het meest ongerept van alle Waddeneilanden. Het is een eiland van rust, ruimte en ongerepte landschappen. Bijna heel Schiermonnikoog bestaat uit natuur. Het hele flora & faunagebied is meer dan 5000 hectare groot. Vanwege de bijzondere natuur is bijna heel het eiland sinds 1989 een Nationaal Park. Ook heeft Schiermonnikoog relatief gezien het grootste duingebied van alle Waddeneilanden.

Het strand van Schiermonnikoog is ook heel bijzonder. Het prachtige strand dat wel 16 kilometer lang is, loopt voornamelijk langs de west- en noordkant van het eiland. De stranden zijn een heerlijk plek om te recreëren, niet alleen voor mensen maar ook voor honden. Het strand van Schiermonnikoog is al jaren achter elkaar tot de 10 schoonste stranden van Nederland. 


Wat is er te doen op Schiermonnikoog?

Boek de Balgexpres

Wil je graag naar het ruige en ongerepte natuurgebied op Schiermonnikoog? Boek dan een excursie met de Eilander Balgexpres. Deze activiteit brengt je naar het oosten van het eiland, waar niemand woont en alleen natuur is. Heel bijzonder dus. Met een tractor rijd je zo een 15 kilometer over het strand naar de zogenoemde Balg. Dat is een enorme zandplaat. Het is een favoriete spot voor zeehonden, die hier komen luieren en zwemmen.

Bezoek de Kobbeduinen

In het oosten van Schiermonnikoog liggen de Kobbeduinen. Dat is op zich niet zo heel speciaal, maar vanaf deze duinen heb je een prachtig uitzicht. Klim omhoog en verbaas je over het prachtige gebied om je heen. Je ziet de Noordzee en de Waddenzee. Daartussen ligt de kwelder. Hier hebben regen, wind, zand en zee vrij spel tot het Noordlijkste puntje van Nederland.

Bezoek het oudste huis en hotel

In het dorp aan de Middenstreek staat het oudste huisje van Schiermonnikoog. Op nummer 66 staat Marten, gebouwd in 1721, en een typisch eilander huis. Deze zijn te herkennen aan de topgevels, ze hebben vaak een onder- en bovendeur en ze hebben een hijsbalk boven het gevelgat. Ga na dit bezoek ook even langs Hotel van der Werff. Deze plek is iconisch voor de eilandbewoners en dat wordt maar wat graag in stand gehouden. 

Zeehonden spotten bij de Engelsmanplaat

Tussen Schiermonnikoog en Ameland ligt zandplaat de Engelsmanplaat. Je kunt hier alleen per boot komen. Zowel vanaf Schiermonnikoog als vanaf Lauwersoog zijn er overtochten naar deze bijzondere plek. Bij laagwater is het merendeel van de Engelsmanplaat toegankelijk.


Voor fietsers en wandelaars

Fietsen en wandelen op Schiermonnikoog zijn eigenlijk dé activiteiten op het eiland. Ook omdat het eiland autoluw is. Er zijn genoeg diverse fietsroutes en wandelpaden. En bij veel routes ga je door prachtige natuurgebieden, over het strand en langs verschillende bezienswaardigheden. Dus de leukste activiteiten op Schiermonnikoog doe je gewoon fietsend of lopend. Je kunt natuurlijk je eigen fiets meenemen naar Schiermonnikoog, maar er zijn op het eiland ook genoeg fietsverhuurders.