Ontdek Waddeneiland Ameland

Ameland staat ook wel bekend om de diamant van de Wadden. Dit komt met name door de bijzondere natuur. Het eiland kenmerkt zich door lange witte stranden, zandduinen en prachtige bossen. Ameland heeft zelfs het schoonste strand van Nederland. In de natuurgebieden De Hôn en Het Oerd vind je fantastische flora en fauna.

Vanaf de veerhaven in Holwerd vaar je in 50 minuten met de boot naar Ameland. Onderweg geniet je van de intense Waddenzee. Aangekomen op het eiland kun je 4 pittoreske dorpen bezoeken: Hollum, Ballum, Nes en Buren. De dorpen hebben een rijke geschiedenis van walvisvaart en koopvaardij. Nu heb je er vooral winkeltjes, restaurants en bars. Ameland is een paradijs voor wandelaars en fietsers. Je hebt er 90 kilometer aan fietspaden en 27 kilometer aan wandelroutes.

Ameland ontdekken

De highlights van Ameland

  • De stralend witte stranden.
  • Natuurgebieden Het Oerd en De Hôn met een ongelooflijk aantal planten- en vogelsoorten.
  • De 56 meter hoge vuurtoren in Hollum.
  • De kunst en exposities op bijzondere locaties.
  • De gigantische walviskaken in Nes.
  • Nobeltje, een authentieke Amelander likeurtje.
  • Je kunt in een dagje even hoppen naar Terschelling.

Overtocht en boot naar Ameland

Ameland is prima te bereiken. Naast Texel en Terschelling, kun je hier met je auto naar toe. De overtocht wordt uitgevoerd door Wagenborg Passagiersdiensten. Er is ongeveer 10 keer op een dag wel een overtocht van en naar het eiland. In 50 minuten ben je aan de overkant en heb je genoten van een prachtige overtocht. Heb je haast? Dan is er ook een snelboot die je in 20 minuten naar de overkant brengt. Tickets koop je vooraf online of bij de terminal in Holwerd.


De 4 dorpen op Ameland

Ameland heeft 4 dorpen. Elk dorp heeft zijn eigen karakter en charme, en zijn eigen restaurants en bezienswaardigheden. Nes is ‘hoofdstad’ van het eiland. Je komt hier ook met de boot aan. Nes is het drukste dorp van Ameland, met veel winkels, restaurants en cafés met terrasjes. Je vindt er ook prachtig oude commandeurshuizen.

Hollum is het 2de dorp op Ameland. Naast gezellige cafés en restaurants, heb je hier ook het Sorgdrager Museum die je meer vertelt over de geschiedenis. In het bos bij Hollum staat het symbool van Ameland: de roodwit gestreepte vuurtoren Bornrif. Het gietijzeren gevaarte is prachtig om te zien.

Ballum en Buren zijn de kleinste dorpjes op Ameland. Je vindt er vooral prachtige rijksmonumenten. Het toerisme speelt hier een belangrijke rol. Er bevinden zich inmiddels veel vakantiehuizen en groepsaccommodaties. Er zijn verder weinig winkels en horecagelegenheden.


De bijzondere natuur van Ameland

De natuur op Ameland is uniek door de vele verschillende landschappen. Een kleurrijk duingebied, dicht dennenbos, heide, lange stranden en het wad. Ameland is ook een ideaal leefgebied voor meer 50 vogelsoorten en reeën. Duingebied ’t Oerd is is een oud begroeid duingebied met enkele hoge duinen en vochtige duinvalleien. Vanaf de hoge duinen heeft u een prachtig uitzicht over de nabijgelegen kwelders, waar met hoogwater duizenden vogels rusten. De Oerdblinkert is de hoogste duin met ongeveer 24 meter. Hou je van wandelen? Maak dan een prachtige wandeltocht van 4 kilometer door ’t Oerd.

Helemaal in het oosten van Ameland vind je het natuurgebied De Hôn. De Hôn is een zandvlakte met jonge duinen en een kwelder. De Hôn ligt direct naast ’t Oerd en moet ook zeker gaan bekijken.


Geniet van strandtenten en restaurants

Hou je van lekker eten? Dan zit je op Ameland wel goed. Ameland heeft een aantal mooie restaurants en eetcafés. Van een culinaire gerechten tot een snelle hap, van een monumentaal restaurant tot een hip café. Op Ameland zit het wel goed.

En ben je na een lange wandeling toe aan een drankje? Het eiland heeft 3 strandtenten. Ze liggen met name aan het noorden en westen van het eiland. Elke strandtent heeft zijn eigen sfeer en karakter. En Ameland is niet zo groot, dus het is zeker de moeite waard om alle drie de strandpaviljoens te proberen. 


Wat is er te doen op Ameland?

Natuurcentrum

In het Natuurcentrum maakt je op spectaculaire wijze kennis met de natuur en de fascinerende natuurlijke processen op en rond het eiland. Naast diverse kleine aquaria is er een groot aquarium waarin op vaste tijden voorstellingen plaatsvinden. Op het uitzichtplateau, op de toren bij het centrum, kijkt je uit over het wad en de Noordzee. Een aanrader!

Cultuurhistorisch museum Sorgdrager

Wanneer je, zoals de Amelanders, eeuwenlang geïsoleerd op een eiland woont, ontstaat er een heel eigen cultuur. Wat dat precies inhoudt en hoe de Amelanders door de eeuwen heen hebben samengeleefd ontdek je in en rond het Cultuurhistorisch museum “Sorgdrager”. Ervaar de Amelander geschiedenis in het in 1751 gebouwde Sorgdragershuuske, een Commandeurswoning die gebouwd is door Pieter Cornelis Sorgdrager.

De vuurtoren van Ameland

Een imposante verschijning op het eiland is de in 1880 van gietijzer gebouwde 55 meter hoge vuurtoren. Sinds 2005 is de toren niet meer door de kustwacht in gebruik en zit de vuurtorenwachter niet meer hoog in de toren (camera’s houden de kustlijn nu dag en nacht in de gaten). De karakteristieke lichtbundels laten nog altijd hun stralen over het eiland schijnen en de vuurtoren is nu geopend voor publiek. De bezoeker treft op de verschillende verdiepingen boeiend ingerichte exposities aan en ook vertellen oud-vuurtorenwachters hier nu digitaal hun verhalen.


Het Amelandse licht

Ameland is beroemd om zijn bijzondere lichtval en panorama’s. Vele kunstschilders hebben geprobeerd dat licht te vangen. In november viert het eiland Ameland kunstmaand. Kunstenaars uit binnen- en buitenland exposeren op bijzondere locaties, verspreid over het eiland. Maar ook in de andere maanden kun je op het eiland voor inspiratie terecht. Ontdek tijdens je bezoek het bijzondere Amelander licht.


Voor de wandelaars en fietsers

Wandelen en fietsen is natuurlijk dé activiteit op Ameland. Wandelen en fietsen op het eiland betekent: even helemaal weg, de natuur in. Ameland kent diverse paden voor jong en oud, van ongerepte natuurpaden tot verharde wegen. De afstanden zijn niet lang, dus je kunt wel een aantal routes per dag doen. Je kunt op het eiland ook makkelijk een fiets huren, er zijn genoeg fietsverhuurders. Ga wandelen of fietsen en geniet van de natuur!